$ Bazlı Borsa (Sektör) Performansı Hakkında

Ticaret Sektörü XTCRT son yükselişi ile 2013 yılındaki $ bazlı tarihi zirve seviyesini yeniledi.

Böylelikle Mayıs 2024 tarihinde $ bazlı zirve seviyesini yenileyen sektörler 4’e çıktı. (XULAS, XYLDZ, XSGRT ve XTCRT)

Bankacılık XBANK yıl içerisinde sektörel bazda yabancı ilgisi ile en iyi performans sergileyenler arasında olmasına karşın 4 ana sektör içerisinde $ bazlı zirvesinden en uzak sektör konumunda. Eskisine göre çarpanlar pahalı konumuna yaklaştı, finansal açıdan çok iyi değil psikolojisi olsa da yabancı teması bankayı dinamik tutmaktadır. Ek olarak her ne kadar Bist100 endeksi 2017 Ağustos – 2018 Ocak zirvesi 323$ bölgesini aşsa da Bankacılık Endeksi 2017 Ağustos tarihindeki 543$ aşabilmiş ve XBANK / XUSIN rasyosunda hala daha alan olması sebebiyle pozitif iyimserliğin gelecek dönemde de devam edebilme ihtimali sürüyor.

Yabancı teması ile Banka sonrasında en çok konuşulan sektör olan Holding XHOLD $ bazlı zirvesini 2000 Ocak tarihinde test etmiş olmakla birlikte şu an zirveden yaklaşık %45 uzaklıkta.

Sınai endeksi XUSIN bu sene arzu edilen yükseliş temasını sergileyememesine karşın $ bazlı zirvesini Eylül 2023 tarihinde test etmiş, şu an zirveden sadece %9 uzaklıkta. TL bazlı getiride XBANK’ın neredeyse yarısı kadar performans sergileyen Sınai cephesinde büyüme temposu ve faiz indirimi senaryolarının daha çok konuşulacağı yılın son çeyreği gündemimizi meşgul edebilir. Ek olarak likiditesi yüksek büyük sınai şirketlerin kısa vadeden ziyade uzun vadeli perspektifte düşünülmesi gerektiğine yönelik beklenti ön plandadır.

Metal Ana sektörü XMANA $ bazlı tarihi zirvesini Şubat 2023’te yenilemesinden sonra şu an zirveden yaklaşık %50 uzaklıkta.

$ bazlı zirvesinden en uzak sektör ise enerji şirketlerinin yer aldığı elektrik XELKT sektörüdür.

Kudret AYYILDIR

Add a Comment