YILLARA GÖRE SEKTÖR PERFORMANSLARI / KIYASLAMALAR

2022 enflasyon ile mücadele konusunda alternatiflerin olmadığı bir dönemde 32 sektör içerisinde en kötünün %66 pozitif, en iyinin ise %538 performans sergilediği rüya gibi bir seneydi borsamız için.

2023 yılında rüyadan uyandık. Seçim ve Deprem yılın en önemli konu başlıkları olmakla birlikte alternatifsizlik temasının ortadan kalkması ile birlikte kimi sektör kabus görmeye başladı.

🌟 2022’de en iyi 10 sektör 2023 yılında iyimserliğini koruyabildi mi – HAYIR, Peki, ENFLASYONU yenebildi mi – Sadece BANKA yendi.

🌟 2023’de en iyi 10 sektör 2024 yılında iyimserliğini koruyabildi mi – Sadece BANKA korudu,
Peki, ENFLASYONU yenebildi mi – SIGORTA, TICARET ve BANKA yenebildi.

⚡ Buradan çıkardığımız ders en iyi performans sergileyen sektörler ertesi yıl bu performansına devam etme konusunda istekli olamayabilir. İstekli olması için muhakkak yılın temasına uygun bir sektör olması gerekmektedir. ÖRNEĞİN BANKA.

🌟 2022’de en kötü 10 sektör 2023 yılında küllerinden doğdu mu – Sadece 4’ü ki bu sektörler Enflasyonu da yendi. (SPOR, MENKUL KIYMET, SIGORTA ve KOBI SANAYI) Yalnız burada bir dip not düşelim 2022 en kötüsü bile şuan çok iyi bir performans. Bu açıdan bu kıstas bölümü tek başına yeterli değil.

🌟 2023’de en kötü 10 sektör 2024 yılında küllerinden doğdu mu – 7 sektör iyi bir performans sergiledi. Ancak içlerinden sadece TURIZM şuan yıl sonu enflasyonunu yenebildi.

⚡ Buradan çıkardığımız ders en kötü performans sergileyen sektörler ertesi yıl daha iyimser performans sergilemek isteyebilir. Ancak Enflasyon bu performansın yeterliliği konusunda soru işareti oluşturabilir. 2023 – 2024 bu konuda önemli ve canlı bir örnektir. Aşması için muhakkak yılın temasına uygun bir sektör olması gerekmektedir.

Şimdi burada sonuca gelecek olursak her ne kadar 2024 yılını tamamlamamıza çok uzun bir süre olsa da 2025 yılı temasını da düşünerek uzun vadeli kararlarımız için beyin jimnastiği yapabiliriz.

O halde;

💫 şuan iyi performans sergileyen sektörlerden hangisi tematik olarak 2025’e uygun,
💫 şuan kötü performans sergileyen sektörlerden hangisi tematik olarak 2025’e uygun,

Yılın son ayında daha fazla konuşabileceğimiz bir konuyu şimdiden düşünelim bence…

Kudret AYYILDIR

Add a Comment