Borsa (Endeks ve Sektörler) Yeni Hikaye Yaratamadı

– Borsa İstanbul; 19 Temmuz’da kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 2 kademe not artışı sonrasında yeni hikaye yaratamadı.

– Fon performansları ve mevduat gibi alternatifler bu süreçte baskı oluşturdu.

– Yabancı hisse senetleri girişinde istekli olmadığı için biz bize yetemedik.

– Sıkı para politikası devamlılığı / resesyon korkusu / 2. çeyrek finansal tarafta iyimser beklentilerin yer almaması yeni hikaye yaratma konusunda soru işareti oluşturdu.

– Üzerine Ağustos başında küresel piyasalarda oluşan panik de eklenince önemli realizasyonlar izledik.

– Son süreçte bir toparlanma söz konusu ancak bu toparlanma henüz teyit kazanmış değildir.

– Bu sebeple de temkinli iyimserlik modu ile fiyatlama davranışı, yerel ve küresel haber akışlarını incelemeye devam edeceğiz.

– Sektör değişimlerine geçmeden benchmark gösterge Bist100 performansına baktığımızda 2 Ocak (yıl başından) – 19 Temmuz tarihi arasında +48% yükseliş izlediğimiz endeks 19 Temmuz – 15 Ağustos tarihinde -12% düşüşle dikkat çekti.

– 4 Ana ve 27 Alt Sektör performanslarına baktığımızda ise yıl başından 19 Temmuz tarihine kadar ve 19 Temmuz’dan şu an ki güncel tarihe kadar olarak 2 ayrı aşamada bakmak çok önemli.

– 31 sektör içerisinde 2 Ocak (yıl başından) 19 Temmuz tarihine kadar en iyi performans sergileyen sektörler ILETISIM (+95%), SIGORTA (+92%) ve BANKA (+83%) olurken 19 Temmuz – 15 Ağustos arasında en fazla kayıp yaşayanlar SIGORTA (-22%), FINANSAL KIRALAMA FAKTORING (-20%) ve BANKA (-18%) olarak görülmektedir. Yani Moody’s kararına kadar iyi performans sergileyenler sonrasında en fazla realizasyonlara maruz kalanlar oldu.

– Aslında burada şaşırtıcı bir durum yok, çünkü yeterince hikaye yoksa, alternatif mevcutsa ve küresel tarafta baskılanıyorsa elbette iyi performans sağlayanlar daha fazla realizasyon gerçekleştirebilir.

– İşte tam da bu süreçte geride kalan, iyi performansa sahip olup hikayesi devam eden ve gelecek dönem konjonktürüne uygun (hem yerel hem de küresel gelişmelere adaptasyon) sektör / şirketler psikolojik olarak ön plana çıkabilir.

– Şu an için 19 Temmuz – 15 Ağustos arasında 31 sektör arasında sadece MADENCILIK (+7%) pozitif bölgede kalmayı başardı.

– Buna karşın yıl başından 19 Temmuz tarihine kadar yeterli performans sergileyemeyen şirketlerin çoğu bu panik döneminde daha az sarsıldı. Örneğin HALKA ARZ 19 Temmuz – 15 Ağustos arasındaki kaybı -2%, INSAAT -3%, TAS TOPRAK ve KOBI SANAYI -4%.

– Konjonktür olarak hikayesi devam eden ve iyi performans sağlayan ILETISIM ise bu süreçteki kaybı -6%.

– Toparlayacak olursak endeks ve sektörler 19 Temmuz itibariyle önemli bir değişim içerisinde. Uzun vadeli görünümde geride kalsa da hikaye yaratabilecek, iyi performansa sahip olup hikayesi devam eden ve realizeler için fırsat kollanan, gelecek dönem konjonktürüne uygun (hem yerel hem de küresel gelişmelere adaptasyon) sektör / şirketler gündemimizi meşgul etmeye devam edecektir.

– Buradaki hikaye sizin bu bölümü nasıl okuduğunuz olacaktır…

Kudret AYYILDIR

Add a Comment