Fed için ABD İstihdam Verileri Yol Gösterici Olabilir

Salı günü sonucuna ulaştığımız ABD ISM İmalat PMI verisi ile birlikte durgunluk endişesi bahanesi küresel borsa endekslerinde olumsuz bir hava yarattı. Her ne kadar ABD cephesinde Perşembe günkü ISM Hizmet PMI verisine daha fazla odaklanacak olsak da piyasalar istediğini destekleyen gelişmelere focus durumda.

Piyasalar bahaneyi buldukça Fed üzerinde daha fazla faiz indirmeli baskısını sürdürmektedir. Nitekim dünkü veri sonrasında Eylül’de 50 baz puan indirim ihtimali %41 gözüküyor. Yıl sonuna kadar da toplamda 100 baz puan indirim. Bu abartılı durum Fed tarafından desteklenmeyecektir. Özellikle de Eylül toplantısında 50 baz puan faiz indirimi yapmayacağını düşünüyorum. Çünkü bu tür bir keskin hareket bankanın resesyon endişesinin gerçeğe dönüşeceğini bu hamlesi ile resmileştirmiş olur. Bu açıdan seçim öncesinde bu tarz keskin bir değişime gitmeyeceğini son gelen büyüme rakamını da dikkate aldığımda anlamsız buluyorum. Piyasalar arzu ettiğini almak için Fed üzerinde baskı oluşturacaktır ancak daha önce de benzerlerini izlediğimiz için Fed ile Piyasa arasındaki ayrışmanın azalacağını düşünen taraftayım.

Burada Cuma günkü Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verisi kritik bir önem arz etmektedir. Son gelen olumsuz istihdam ile piyasalar panik olmuştu hatırlarsak. Özellikle işsizlik tarafı burada çok daha fazla dikkate alınacaktır.

Şuan Tarım Dışı İstihdam 2024 yılı ortalaması 203K, İşsizlik Oranı ise %3,96 olarak görülmektedir.

Tarım Dışı İstihdam eğer 181K altında gelirse 2024 yılı ortalaması 200K altına sarkar ve bu da psikolojik olarak piyasayı rahatsız etmek ve beklentilerine daha fazla sarılma düşüncesini güçlendirebilir. Ancak bu psikoloji tamamıyla anlık fiyatlama reaksiyonu için yorumlanmaktadır. Genele ilişkin endişe edilecek ortalamalarda değiliz. 2022 yılı ortalaması 377K, 2023 yılı ortalaması 251K olduğu için son yıllarda istihdam tarafındaki azalma dikkat çekse de pandemi öncesi ortalama 200K civarına dönmesini normalleşme olarak okumak gerek.

İşsizlikte mevcut ortalamanın korunması için sonucun %4,00 olması gerek. Eğer %4,30 gelirse ortalama %4,00’e çıkar. Piyasalar özellikle 4,30% ve üzerindeki işsizlik ile panik havasına psikolojik olarak bürünmek isteyebilir. %4,00’e yakın her veri de de sakinleşmek altındaki bir sonuçla da normale dönmek isteyecektir. Bu arada 2022 ve 2023 yıl ortalaması işsizlik cephesinde %3,63 ve teorik açıdan mevcut ortalama ile kıyasladığımızda bu kadar sıkı para politikasının uygulandığı bir ortamda abartı bir işsizlik değişiminin olmadığını unutmamak lazım. Sadece işsizlik rakamı 2021 yıl sonu %4 rakamı üzerine çıkınca ve son 3 aydır düzenli artınca piyasalar resesyon bahanesini daha yüksek sesle konuşmak istedi. Dünyanın en önemli ekonomisinin bu denli işsizlik değişiminin mevcut para politikasını da dikkate aldığımızda sorun olarak görmüyorum.

Ana odak noktamız Cuma günkü ABD istihdam verilerinde. Süreci canlı canlı takip edeceğiz. 15:15’teki youtube canlı yayınımıza dahil olabilirsiniz.

Kudret AYYILDIR

Add a Comment