Enflasyon Temasıyla Merkez Bankası Yol Haritası
|2024 yılını tamamlamamıza çok az bir süre kala piyasaların Merkez Bankalarına yönelik hem yılın kalan dönemi hem de 2025 yılı projeksiyonlarına ilişkin mesajları önem arz ediyor.
Aralık ayında izleyeceğimiz banka toplantıları yol haritası oluşturabilmek açıdan oldukça önemli. Özellikle ABD’nin yeni Başkanı Trump politikalarının yaratacağı küresel ekonomik baskı ve yükselen enflasyon temasına karşın bankalar faiz indirimi temposundan ne kadar vazgeçecek konusu varlık fiyatlarına ilişkin tahminleri rasyonel bir şekilde gerçekleştirebilmek adına önemli.
Bu uzun ve zahmetli bir konu, bu açıdan ilgili konuyu Aralık ayı sonuna saklayalım.
Şu ana odaklandığımızda;
ECB için 12 Aralık tarihindeki toplantısında çeyrek puan faiz indirimi beklentisi ana senaryo iken acaba daha şiddetli bir indirim olur mu tartışması swap piyasasında dikkat çekiyor. Bu arada Şiddet tartışmasının getirdiği ayrışma sebebiyle swap piyasasında ECB beklentileri coşmuş durumda 🙂 2025 yılına yönelik 5 adet indirim. Aralık toplantısı bu açıdan önemli.
Fed için 18 Aralık tarihindeki toplantısında çeyrek puan faiz indirimi beklentisi %58 ile CME Fedwatch tarafında gündemdeyken swap piyasası tahminlerinde indirim olmamalı düşüncesi %50 üzerine çıktığı için ağırlık kazanıyor. Yani kafalar karışık. Bu açıdan Fed öncesinde 27 Kasım PCE Deflatör, 6 Aralık Tarım Dışı İstihdam ve 11 Aralık Kasım ayı TÜFE verilerini takip edeceğiz. 2025 yılına yönelik de 1 adet kesin, 1 adet de şapkadan çıkar mı tahminleri şu an ki beklentilerde görülmektedir.
BoE için 19 Aralık tarihindeki toplantısında %4,75 olan politika faiz oranında bir değişim beklenmiyor. Zaten bugün beklenti üzerindeki Manşet TÜFE / Çekirdek TÜFE sonrası bu düşünce iyice netleşti. 2025 yılına yönelikse 2 adet indirim düşüncesi tahminlerde yer alıyor.
Dikkat: Güçlü Dolar Zayıf Yen teması ve Yen’deki kayba tahammül edemeyen Maliye yetkilileri ardından 19 Aralık tarihindeki BoJ toplantısında 10 baz puanlık faiz artırım beklentisi swap piyasası içerisinde yer almaktadır. Bu açıdan 2024 yılının son döneminde popülerlik kazanan BoJ izlenmek istenecektir.
TCMB tarafına geldiğimizde ise 21 Kasım ve 26 Aralık tarihlerinde 2 adet toplantı söz konusu. Anketlerde Kasım ve Aralık toplantısında pas geçilmesi medyan beklentiyken Aralık için ayrışma olduğunu söyleyebiliriz. Foreks Haberin bu ayki anketinde 6 ekonomist / analist Aralıkta indirim olması gerektiğini düşünürken 12 ekonomist / analist yeni yılda bu aksiyonun gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyor. Yani orada da ister istemez kafalar karışık. Tabi iktisadi ve teorik açıdan bankamızın enflasyondaki düşüşe inanarak faiz indirimine geçmesi ve piyasayı da ikna edecek bir kredibilite ile hareket etmesi gerekir. Ancak bu süreç çok zor ve sabır gerektiren bir bölüm. (Futbolda olduğu gibi ekonomik görünümde de ülkece sabırlı değiliz) TCMB bir indirim gelse de bu sıkı para politikası temasını değiştirmeyecek söylemi ile bu dengeyi kurmaya çalışıyor. Bu da ilk faiz indirimi ayrışmasını da beraberinde getiriyor.
Tabloda gelişmiş ve gelişen ülkelerin güncel manşet enflasyon ve politika faizi ve bu ekonomik göstergelerin birbirlerine olan oranlamasını göreceksiniz. Politika Faizi / Manşet Enflasyon tarafında istatistikleri alırken kendi görünümleri sebebiyle Çin, Japonya ve Arjantin gibi ülkeleri çıkartarak da ayrıca ortalamalarını almak istedim.
İlk bölümde ABD, Euro Bölgesi, Almanya, İngiltere, Japonya ve Çin yer almaktadır. Burada Çin ve Japonya hariç Politika Faizi / Manşet Enflasyon oranı %1,82, ekonomik aktivitedeki olumsuzluk sebebiyle daha fazla indirim yapması beklenen Euro Bölgesi & Almanya için bu oran %1,70.
İkinci bölümde Türkiye ve benzeri ülkelerin Politika Faizi / Manşet Enflasyon oranı yer almaktadır. Burada Arjantin hariç ortalama %2,27 iken Türkiye %1,03 ile en düşük orandadır. Yani politika faizi ile manşet enflasyonun birbirine en yakın olduğu bölümdeyiz. 2025 yılında teorik olarak 25 enflasyon / 32 faiz düşüncesinden yola çıktığımızda da %1,28 olarak genel ortalamadan hala uzakta kalmaya devam edeceğiz.
Farklı Bir Pencereden Düşünelim!
Kendi iç dinamiklerimizde şuan politika faizi ile manşet enflasyon oranı %1,03 iken aynı koşulun Aralık’ta da devam etmesi durumunda bankanın sembolik bir aksiyon alması gerekir. Reel sektör baskısı ve Cumhurbaşkanımızın ifadeleri bu aksiyonu destekler mi önce TCMB Para Politikası Kararlarını inceleyeceğiz daha sonra da Kasım ayı Enflasyon verisi sonucuna odaklanacağız.
Basit bir matematik hesabı ile Kasım ayı enflasyonu:
- Son 10 yılın ortalaması %1,38 gelmesi durumunda yıllık enflasyon %45,85,
- %2,00 gelmesi durumunda yıllık enflasyon %46,74,
- Kişisel tahminim %2,36 gelmesi durumunda %47,26,
- Son 5 yılın ortalaması %2,47 gelmesi durumunda yıllık enflasyon %47,42 olarak sonuçlanması beklenmektedir.
Teorik olarak politika faizi ile manşet enflasyon oranı %1,03 olduğu senaryodan yola çıkarak aynı şartların Aralık ayında da devam etmesi için Kasım ayı yıllık enflasyonu 1,03 ile çarpacak ve güncel politika faiz oranından (%50,00) çıkartacağız..
- Aylık %1,38 – Yıllık %45,85 için teorik faiz 277 baz puan indirim,
- Aylık %2,00 – Yıllık %46,74 için teorik faiz 186 baz puan indirim,
- Aylık %2,36 – Yıllık %47,26 için teorik faiz 132 baz puan indirim,
- Aylık %2,47 – Yıllık %47,42 için teorik faiz 116 baz puan indirim,
- Aylık %3,00 – Yıllık %47,42 için teorik faiz 37 baz puan indirim,
Yani teorik açıdan baktığımızda Aralık toplantısında sembolikte olsa bir indirim düşüncesi, mevcut baskıyı da düşündüğümüzde şaşırtıcı olmayacaktır.
İktisadi açıdansa ötelemenin devam etmesi gerekiyor.
İşte tam da bu aşamada 21 Kasım tarihindeki Para Politikası Kararlarını inceleyeceğiz…
Sevgi ve Saygılarımla.
Kudret AYYILDIR